home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Afvalpreventie AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

Composteren kan je leren

Wilt u eerst meer te weten komen alvorens zelf te starten? Vraag raad aan een compostmeester in uw gemeente. Of volg een cursus bij ILvA.

Compostmeesterwerking

In vele gemeenten is er een actieve compostmeesterwerking. Compostmeesters zijn vrijwilligers die de gemeente bijstaan bij de promotie van het thuiscomposteren en het afvalarm tuinieren. Het zijn mensen die hiervoor de nodige cursussen gevolgd hebben en al uw vragen over composteren of afvalarm tuinieren graag beantwoorden.

De afgelopen jaren leidde ILvA samen met Vlaco (De Vlaamse Compostorganisatie) meer dan 200 compostmeesters op in de regio. Heel wat van deze vrijwilligers zetten zich nu nog regelmatig in voor het verspreiden van de compostboodschap.

U kan gratis op hun diensten beroep doen. Vraag bij uw gemeente bij wie u terecht kan met praktische vragen bij het thuiscomposteren.

Vrijwilliger?

Elke vrijwilliger krijgt een degelijke opleiding alvorens hij of zij compostmeester wordt. In samenwerking met Vlaco worden jaarlijks korte compostcursussen georganiseerd. Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte, een bezoek en een praktijkles op een demonstratieplaats.

Na het volgen van de compostcursus kunnen de deelnemers aansluiten bij de compostmeesterwerking van hun gemeente. Door een handje te helpen bij een aantal activiteiten en door enkele bijeenkomsten te volgen, doen ze ervaring op en integreren ze zich in de groep.

Voor wie nog een stapje verder wil, is er de opleiding compostmeester. Met deze cursus worden vrijwilligers klaargestoomd om aan de slag te gaan als compostmeester. Beide opleidingen worden dit jaar opnieuw georganiseerd.

Bijscholing

De vrijwilligers worden niet aan hun lot overgelaten. Naast de compostcursus en de opleiding compostmeester organiseert ILvA, in samenwerking met de cel thuiscomposteren van Vlaco, regelmatig vormingsmomenten voor alle compostmeesters uit het werkingsgebied.

Voor meer informatie over de opleidingen voor compostmeesters kunt u steeds terecht bij Valérie Willequet op 053/85 85 71.

Thuiscomposteren... iets voor jou? Schrijf je in voor een compostcursus.

In samenwerking met VLACO en de gemeenten uit het werkingsgebied organiseert ILvA jaarlijks compostcursussen.

Deze compostcursussen bestaan uit 3 lessen van telkens ongeveer 3 uur: een theorieles, een uitstap en een praktijkles.

Voor elke cursus kunnen zich telkens 16 mensen inschrijven. Inschrijven kan rechtstreeks bij ILvA:

Momenteel worden echter geen compostcursussen georganiseerd.