home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Afvalpreventie AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

Kringloopwinkels


Bent u uitgekeken op uw oude spulletjes ? Of duiken er bij de grote kuis een heleboel zaken op die voor u niet direct bruikbaar zijn ? Gooi deze dan niet weg. Vaak gaat het over nog bruikbare goederen. Een kringwinkel haalt deze gratis bij u op.

Vlaanderen telt in totaal 127 Kringwinkels. 13 daarvan liggen in het werkingsgebied van ILvA en zijn onderdeel van 3 verschillende kringloopcentra: De Kringwinkel Teleshop, t’ Vierkant en de Vlaamse Ardennen. De kans is groot dat je er al eens in één van de winkels binnenstapte om iets te brengen of te kopen. Weet je dat er achter deze tweedehandswinkels een heel verhaal schuilt ? Sociale tewerkstelling en milieu staan centraal.

 • Lokale sociale tewerkstelling: mensen die, om verschillende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt, die krijgen er een job, een opleiding en een toekomstperspectief.
 • Aandacht voor milieu: goederen krijgen een tweede leven en komen niet op de afvalberg terecht. Ongeveer de helft van alle ingezamelde spullen wordt opnieuw verkocht en dus lokaal hergebruikt. De andere helft wordt voor het grootste deel gerecycleerd. In 2015 zamelden alle Kringwinkels meer dan 55 miljoen spullen in, goed voor 66.000 ton CO2-besparing. Hiermee kan een gemiddelde auto 15.000 keer rond de aarde rijden.
 • Aanbod originele en betaalbare spullen: iedereen, ook mensen met een beperkt budget, kan er kwaliteitsvolle goederen kopen. Goed voor het milieu en je portemonnee !

Te veel spullen maar te goed om weg te gooien ?
Je hebt de zolder opgeruimd, grote kuis gehouden in je kleerkast en er zijn een heleboel spullen die je niet meer kan gebruiken. Als deze zaken nog bruikbaar zijn voor iemand anders, zou het zonde zijn om ze op de afvalberg te gooien. In dat geval kan je beter beroep doen op De Kringwinkel. Zij halen afgedankte, maar nog herbruikbare, goederen gratis bij uw thuis op. Wacht niet tot het laatste ogenblik om een afspraak te maken. Bel tijdig, zo kan je een datum kiezen die je best past.
Zelf goederen brengen kan natuurlijk ook. Hiervoor kan je elke dag tijdens de openingsuren terecht in één van De Kringwinkels. Tip: plaats nooit spullen zonder afspraak tegen de gevel of aan de deur van een Kringwinkel. Dit wordt namelijk beschouwd als sluikstorten.

Sta je toch voor een gesloten deur ? Weet dan dat je textiel, schoenen en handtassen ook altijd in één van de kledingcontainers kan deponeren. Op elk recyclagepark van IlvA staat er één. Voor andere locaties in jouw buurt kan je eventueel de website van respectievelijke Kringwinkel checken.

Wat mag ik NIET naar De Kringwinkel brengen ?
Wil een kringloopcentrum rendabel zijn, dan mag het geen 'opslagruimte' worden voor afgedankte goederen. Daarom horen beschadigde of vuile spullen NIET thuis in een Kringwinkel. Kringloopcentra hebben daarom onderling afspraken gemaakt over wat niet-herbruikbare spullen zijn en wat wel.
Alles opsommen is onmogelijk maar hieronder vind je een lijst die je een idee geeft van wat niet-herbruikbare spullen:

 • vuile matrassen
 • vuile kledij
 • gebroken of gebarsten huisraad
 • vochtige of beschimmelde boeken
 • meubels met erg beschadigd houtwerk
 • zetels met scheuren, vlekken of geuren van dieren
 • kasten waarvan onderdelen ontbreken
 • wandkasten
 • klein gevaarlijk afval (bv. gebruikte verfpotten)
 • onwettige goederen (bv. gekopieerde video- of audiocassetten)
 • etenswaren, dranken en andere producten met een houdbaarheidsdatum


Grote wandkasten worden niet aanvaard omdat er geen vraag naar is en ze bijna niet verkocht geraken. Indien je twijfelt over de herbruikbaarheid van bepaalde goederen, dan kan je contact opnemen. Maak jezelf al eens de bedenking "Zou iemand anders dit nog willen gebruiken?". Met geweigerde goederen kan je terecht bij op plaatselijke recyclagepark of je kan ze meegeven met het grof huisvuil.

Uitzondering op de regel: elektro en fietsen
Elektro (elk toestel dat werk op elektriciteit of batterijen) mag je ALTIJD gratis brengen naar De Kringwinkel brengen, ook als deze stuk is. Elke Kringwinkel is een inzamelpunt voor Recupel en zorgt zo dat alle afgedankte elektro op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycleerd. Sommige kringloopcentra hebben ook een hersteldienst voor elektro. Grote toestellen worden in dat geval na een grondige revisie verkocht met waarborg.
Fietsen mag je ALTIJD brengen, ook als ze beschadigd of in slechte staat zijn. De fietsen worden hersteld en verkocht of onderdelen worden opnieuw gebruikt.

Gratis ophaaldienst
Kan je de goederen zelf niet brengen of zijn ze te groot voor je wagen ? Dan kan je bellen voor een gratis ophaling. Hou er rekening mee dat je ongeveer 1 week moet wachten en dat er een aantal voorwaarden zijn. Er wordt gevraagd dat:

 • alle goederen klaar staan op het gelijkvloers
 • grote stukken (kleerkasten, bedden, ..) op voorhand gedemonteerd zijn
 • huisgerief en kleding verpakt wordt in zakken of dozen
 • goederen niet op straat worden klaargezet


Wat met bedrijfsgoederen?
Overstock, afgedankt kantoormateriaal, … bedrijfsafval is een zeer breed begrip. Vaak kunnen een heleboel spullen nog perfect gebruikt worden door andere mensen.

TIP: Woning leegmaken ? Sommige kringloopcentra bieden ook een inboedelservice. Wat betekent dit ? Er wordt gezorgd voor de volledige ontruiming van een woning, van kelder tot zolder. Demonteren, verpakken, ontruimen en waar nodig zorgen voor parkeerborden en een ladderlift, het wordt allemaal voor jou gedaan. De woning wordt bezemschoon opgeleverd, klaar voor verkoop, verhuur of renovatie.

Wat gebeurt er met mijn spullen?

Als je iets schenkt aan De Kringwinkel, dan moet er nog heel wat gebeuren voor het kan verkocht worden.

 • Registreren: elk voorwerp, van het kleinste stuk speelgoed tot de grootste kast, wordt geregistreerd. Op die manier wordt perfect bijgehouden hoeveel ton goederen er wordt ingezameld, hoeveel daarvan wordt verkocht en gerecycleerd. Ook wordt meestal je postcode gevraagd. Zo weet De Kringwinkel ook wat er per gemeente wordt binnengebracht.
 • Elke verzamelde kilo is een kilo winst voor het milieu: er moeten minder nieuwe goederen geproduceerd worden en de afvalberg verkleint. Elk jaar besparen alle Kringwinkels samen niet minder dan 63.000 ton CO2. Dat komt ongeveer overeen met de verwarming voor 26.000 gezinnen!
 • Sorteren: De Kringwinkel wil zoveel mogelijk opgehaalde en binnengebrachte voorwerpen een tweede leven geven. Spijtig genoeg gaat dat niet altijd. Regelmatig komen er spullen binnen die vies, versleten of onherroepelijk beschadigd zijn. Het selecteren en sorteren van alle binnengebrachte spullen is dan ook een hele job, waarin maar liefst de helft van hun werknemers actief is.
 • Klaar maken voor verkoop: De medewerkers wassen glaswerk, beveiligen kledij, maken speelgoedpakketten compleet, proberen alles mooi te verpakken… Op basis van de kwaliteit van het product en het merk krijgt het ook een prijs. Je merkt het al: er is veel werk aan De (Kring)winkel.

Wist je dat …De Kringwinkel geen winstdoelstelling heeft ? Het zijn vzw’s en wat je uitgeeft in De Kringwinkel gaat dus integraal naar het creëren van jobs voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt, naar de huur van gebouwen, aankoop van vrachtwagens en naar de verbetering van hun werking !
 

 


In het werkingsgebied van ILvA zijn verschillende kringwinkels actief. 

Scholen en verenigingen kunnen een bezoek brengen aan een Kringwinkel in de buurt. 

Voor een bezoek aan een kringwinkel neemt u best contact op via onderstaande gegevens.

Kringwinkel Teleshop Aalst
Kledij: Vrijheidstraat 27, 9300 Aalst
Meubelen en huisraad: Tragel 5, 9300 Aalst
Tel. 053/78 61 73

Kringwinkel Teleshop Lede
Hoogstraat 7,9340 Lede
Tel. 053/78 61 73

Kringwinkel ’t Vierkant Ninove
Albertlaan 31 te 9400 Ninove
Tel. 054 32 05 00

Kringwinkel 't Vierkant Geraardsbergen
Abdijstraat 4B te 9500 Geraardsbergen
Tel. 054 32 05 00
Herenveld 4 te 9500 Geraardsbergen
Tel. 054 32 05 00

Kringwinkel 't Vierkant Herzele
Solleveld 25 te 9550 Herzele
Tel. 054 32 05 00

Kringwinkel Teleshop Sint-Lievens-Houtem
Marktplein 62, 9520 Sint-Lievens-Houtem
Tel: 053 78 61 73

De Kringwinkel 't Vierkant - Liedekerke
Stationsstraat 11
1770 Liedekerke
Tel: 054/32 05 00

Kringwinkel Vlaamse Ardennen - Zottegem
Vanhovestraat 14, 9600 Ronse
Doornikse Heerweg 79 9700 Bevere
Heldenlaan 77 9620 Zottegem
A. L. Vanhovestraat 14 9600 Ronse
0800 2 0080

Neem ook een een kijkje op www.dekringwinkel.be.

 
<< Terug