home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Afvalpreventie AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

Niet enkel roken... ook rook maken schaadt de gezondheid!


Zelf je afval verbranden in de tuin of de kachel is veel schadelijker dan je denkt. Bij het verbranden van afval komen immers heel wat stoffen vrij die niet alleen slecht zijn voor het milieu maar die ook tal van gezondheidsproblemen (kanker, astma...) kunnen veroorzaken.


De meest schadelijke stoffen die vrijkomen bij afvalverbranding thuis zijn dioxines, PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), fijn stof en zware metalen... Met “afval” wordt bovendien niet enkel het huisvuil bedoeld, want ook ‘onschuldig’ tuinafval zoals snoeihout en bladeren zorgt voor dergelijke problemen.

Vuurtjes in de tuin
Recente metingen van de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) tonen aan dat de dioxine-emissie bij verbranding van afval in open lucht de wettelijke normen voor huisvuilverbrandingsinstallaties tot vijfduizend keer overschrijdt.
In Vlaanderen mogen alleen plantaardige afvalstoffen van tuinen verbrand worden in open lucht. Maar dan moet het wel gebeuren op meer dan honderd meter afstand van huizen, boomgaarden, bossen, hagen.... En zo’n plek vind je bijna nergens!

Kachels en open haarden
Ook het verbranden van afval in je open haard of kachel is uit den boze. Volgens de Vlaamse milieureglementering mogen in kachels en open haarden enkel zuivere brandstoffen of onbehandeld en droog hout verbrand worden.

Ook een zogenaamde ‘allesbrander’ valt onder deze wetgeving, zodat je er niet zomaar ‘vanalles’ in mag verbranden. In zo’n kachel kan men zowel hout als kolen stoken. Maar afval verbranden is verboden.<< Terug