home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Afvalpreventie AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

Wasbare luiers


Wist je dat een baby gedurende de luierperiode meer dan 1 ton afval aan wegwerpluiers produceert? Een serieuze afvalberg dus. Bovendien kost de ophaling en verwerking van wegwerpluiers handenvol geld. Reden te meer om het gebruik van de herbruikbare of wasbare luier te overwegen.
 
De moderne wasbare luiers lijken helemaal niet meer op de katoenen doeken met veiligheidsspelden uit grootmoeders tijd. De nieuwe generatie wegwerpluiers zijn (deels) voorgevormde, comfortabel zittende en zeer gebruiksvriendelijke, dikwijls kleurrijke luiers.
 
Er zijn verschillende modellen herbruikbare luiers op de markt met elk hun voor- en nadelen voor wat droogtijd, pasvorm, absorptievermogen, duurzaamheid, handigheid en prijs betreft, zodat je kan kiezen wat het beste bij jou en je baby past.
 
Een wasbare luier bestaat meestal uit ten minste 2 lagen: een overbroekje, uit ademend nylon, fleece of wol, dat zorgt voor de nodige waterdichtheid en de luier zelf, gemaakt van katoen, hennep en/of fleece, die zorgt voor de absorptie. Meestal komt daar dan nog een (papieren) inlegvelletje bij dat het grootste deel van de stoelgang opvangt. Dit hoeft niet, maar het is zeer handig. Het zorgt ervoor dat de stoelgang makkelijker te verwijderen is van de luier. ’s Nachts of tijdens een dutje kan ook een extra inlegger voor bijkomende absorptie nuttig zijn.
 
Het spreekt voor zich dat herbruikbare luiers een andere aanpak vergen dan de wegwerpluier. Het wassen en drogen vraagt wat organisatie en een beetje meer tijd (ca. 2 uur/week). Maar het gebruik van herbruikbare luiers biedt naast het inkrimpen van de afvalberg en de bijhorende afvalkosten nog een aantal andere voordelen. Zo kan het financieel interessanter zijn en kunnen de luiers voor een volgend kindje worden gebruikt, verkocht of doorgegeven worden. Bovendien zijn herbruikbare luiers comfortabel en goed voor baby’s billetjes, en zelfs rekening houdend met het wassen en drogen is de milieubalans van de herbruikbare luiers positief.
 
Financieel
Wasbare luiers kosten je aan het einde van de rit minder dan wegwerpluiers. De keuze voor de wegwerpversie kost je voor de hele luierperiode al gauw zo’n € 1.200. Daarbij dient nog rekening gehouden te worden met de aankoop van de vuilniszakken om al dat afval buiten te zetten. Wie voor één kind herbruikbare luiers gebruikt, zal in vergelijking hiermee al snel € 300 besparen, inclusief de was- en eventuele droogkosten. Bij een tweede kindje wordt het financieel voordeel natuurlijk nog groter omdat dezelfde luiers opnieuw gebruikt kunnen worden.
Daarenboven toont onderzoek aan dat kinderen die herbruikbare luiers dragen soms tot een half jaar eerder zindelijk zijn! Ook hierdoor bespaar je heel wat geld.
 
Voor meer info kan u terecht bij de Milieuadvieswinkel (www.milieuadvieswinkel.be).<< Terug