home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Afvalpreventie AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

Afvalarm tuinieren


Ook de tuin is vaak een grote bron van afval. Denk maar aan de grote hoeveelheden grasmaaisel en snoeiafval. Als je op een aantal zaken let kan je heel wat van dit afval vermijden.

Enkele tips !!


  • De natuur is één grote kringloop. Zorg er voor dat je tuin, je eigen stukje natuur, zijn eigen kringloop heeft. Het afvoeren van tuinafval doorbreekt die natuurlijke cyclus. Composteren hoort dan ook bij iedere tuin. Zo maak je van het afval uit je tuin een nuttige bodemverbeteraar.

  • Hou reeds bij het ontwerp rekening met een aantal zaken:
* Beperk de oppervlakte gazon door met borders en paadjes te werken.
* Kies voor een alternatief beheer van gedeelten van je gazon. Zo kan je een deel slechts een aantal maal per jaar gaan maaien. Zo krijg je een kleurrijke mengsel van inheemse bloemen. Of je kan ook kiezen voor de aanleg van een bloemenweide.
* Hou rekening met de vorm en volume die de bomen en struiken die je wenst na een aantal jaren zullen innemen. Door voldoende ruimte te voorzien hoef je minder te snoeien.

  • Met heel wat tuinafval kan je creatief omspringen:
* Met grotere takken kan je een vlechtwerk maken. Dit is een goedkoop en mooi alternatief voor een afsluiting.
* Dode bladeren mag je gerust laten liggen. De natuur maakt er na verloop van tijd plantenvoedsel van.
* Gazonmaaisel kan je uitstrooien tussen je planten of in de moestuin. We spreken van een mulchlaag. Dit is een goede bemester, rijk aan stikstof.

  • Kies voor een mulchmaaier. Dit is een grasmaaier die het gras extra fijn versnippert. Dit versnipperde gras mag je op het gazon laten liggen. Het verteert en wordt voedsel.

  • Kippen zijn uitstekende afvalverwerkers. Bovendien leveren ze ook nog eieren.<< Terug