home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Afvalverwerking AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

Recyclage

Hoewel afvalvoorkoming de beste oplossing is voor het afvalprobleem kunnen recyclagetechnieken wel helpen om onze hoeveelheid restafval te reduceren. Recyclage zorgt ervoor dat kostbare grondstoffen gespaard worden en elke afvalfractie een nieuwe bestemming krijgt. Afval dat niet voorkomen, hergebruikt of gecomposteerd kan worden kan toch nog dienst doen als grondstof bij de productie van een nieuw product.

Glas, papier & karton, GFT, restafval, en PMD worden door ILvA selectief opgehaald aan huis. Meer dan twintig andere afvalsoorten worden ingezameld op de recyclageparken. Meubels, kleding en huishoudtoestellen kunnen via de kringloopwerking een tweede leven krijgen waardoor er geen nieuw product dient geproduceerd.

Selectief inzamelen van afval laat toe om voor bepaalde fracties over te gaan tot hergebruik. Energie en grondstoffen worden gespaard die anders voor de aanmaak van nieuwe producten nodig zouden zijn.

ILvA zorgt er, samen met private partners, voor dat de selectief ingezamelde afvalstromen in de recyclage-industrie terechtkomen. Daar worden ze op een ecologische en economisch verantwoorde manier verwerkt tot nieuwe producten of grondstoffen. Op deze manier worden grondstoffen gerecupereerd uit afval en draagt recyclage bij tot het beheersen van de afvalberg.

Enkele voorbeelden:

  • Papier en karton gaan naar de papierindustrie om er opnieuw papier voor kranten en tijdschriften van te maken.
  • Metaal komt, via de schroothandel, in de staalindustrie terecht en dient als grondstof bij de productie van nieuw staal.
  • Drankkartons worden gebruikt voor de productie van huishoudpapier, eierdozen, kaftpapier, …
  • Isomo vindt een nieuw leven als vulling van zitzakken of als isolatiemateriaal in vloeren.
  • Uit PET-flessen winnen producenten textielvezels waarmee pulls, T-shirts, tapijten, … worden aangemaakt.
  • Houten planken vinden hun weg naar de spaanderplaatindustrie.
  • Vlak glas dient als grondstof voor isolatiematerialen.
  • Rubberbanden vinden een nuttige toepassing als brandstof in cementovens.