home


Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Zuid IIIIndustrielaan 189320 Aalst (Erembodegem)T (053) 83 88 48F (053) 83 44 22info@ilva.beRoute

Informatie AFVALKALENDER I NIEUWSARCHIEF I SITEMAP      

Beschikbare info

 Recyclagepark rondleiding
 
 

Afval, een probleem voor elk van ons!

Men zegt wel eens dat de mens het enige dier is dat zijn eigen nest bevuilt. En eigenlijk is dat wel zo, alleen hebben we de illusie dat ons nestje, ons huisje in de straat, proper wordt gehouden wanneer we maar elke week de vuilniszak buiten zetten. Intussen beseffen we niet dat onze ruimere leefwereld, onze grote nest, stilaan dreigt te verstikken onder die steeds groeiende afvalberg.

Natuurlijk hebben de andere dieren het gemakkelijk. Zij hoeven niet te kiezen tussen glas en plastic verpakking voor hun drinken, zij hoeven niet steeds te zeulen met boodschappentassen uit papier of plastic, en zij hoeven ook geen wasproducten in ecopak of familiepak aan te kopen. Bij hen komt ook niemand een overvloedig aantal kilogram reclamedrukwerk in de bus stoppen. Onze menselijke leefwereld zit nu eenmaal anders in mekaar. Als we ons enige luxe, of zelfs nog maar noodzakelijke voedingswaren willen aanschaffen, worden we bij aankoop meteen overladen met een zeker percentage dat we als afval moeten bestempelen. Sommige aankopen zijn eigenlijk op zichzelf reeds afval, maar dat moet ieder voor zichzelf uitmaken.

Feit is dat we heden ten dage als het ware gedoemd zijn om elke dag van ons leven afval te produceren. Dat was vroeger ook wel zo, maar de hoeveelheden afval die we per jaar veroorzaken, nemen nu toch wel schrikbarende afmetingen aan. We maken gemiddeld elk, van baby'tje tot bejaarde, ruim één kilogram afval per dag.

Voorkomen is beter dan ...

Eigenlijk moeten wij bij de ingang van een recyclagepark de belangrijkste vraag eerst stellen: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we gewoonweg minder afval veroorzaken? Dan moeten we niet zo nodig dikwijls naar het recyclagepark. Afval vermijden is niet eens zo moeilijk, als je eens om je heen kijkt bij het winkelen.
Zo heb je in de rekken bij de dranken keuze tussen plastiek flessen, glazen wegwerpflessen, drankkartons, blikjes en flessen in een retourverpakking (meestal glas). Alhoewel de verpakkingsindustrie beweert dat er voor het milieu weinig verschil is tussen het gebruik van de verschillende systemen, lijken de flessen in de herbruikbare retourverpakking (statiegeldsysteem) nog steeds de beste keuze. Deze flessen worden immers meermaals gebruikt, zodat afval kan worden vermeden. Het bekendste voorbeeld van herbruikbare retourverpakkingen met statiegeldsysteem is dat van de bierflesjes in een bak.

Ook bij de afdeling groenten en fruit kan je afval vermijden. Meestal heb je daar immers de keuze tussen losse appels en appels verpakt in een wit piepschuimen schaaltje met een cellofaanfolie er rond. Alhoewel je de losse appels ook wel moet verzamelen in een zakje, lijkt het toch nog de betere keuze boven de appels met piepschuim eronder, want die verpakking gaat thuis de vuilniszak in.

Algemeen kan je ook beter grotere (familie)verpakkingen voor waspoeder, wasverzachter of andere producten kopen. Per liter of per kilogram hangt er dan immers minder afval rond. Nog beter zijn de navulpakken, waardoor je de flessen opnieuw kan vullen, met enkel de verpakking rond het navulpak als afval tot gevolg, en niet steeds de (grote) fles. In bepaalde winkels kan je zelfs met de herbruikbare fles rechtstreeks gaan bijtanken (vooral kuisproducten, of afwasmiddel), zodat je zelfs helemaal geen last meer hebt van een navulpak.

Een ander voorbeeld van afval vermijden kan je vinden bij de batterijtjes, die nu ook al jaren bestaan in een soort die heroplaadbaar is via een oplader die je in het stopcontact kan steken. De reclame heeft het over 1.000 x oplaadbaar, maar in werkelijkheid is dat wat overdreven. In elk geval duurt het veel langer vooraleer zo'n staafbatterijtje uit je spelcomputer, uit je walk-man of uit je mp3-speler uiteindelijk definitief afval wordt. De vroegere batterijtjes mocht je al meteen weggooien nadat ze de eerste en enige keer leeg raakten. Kies dus voor heroplaadbare batterijtjes. Ze zijn misschien bij aankoop inderdaad duurder, maar als je elke keer nieuwe zou moeten kopen wanneer ze leeg zijn, zou je op langere termijn veel meer betalen, dat is zeker!

Niet alleen in de winkel kan je afval vermijden. Papier dat langs één kant is bedrukt, kan je perfect gebruiken als kladpapier of als tekenpapier. Zo spaar je papier.
En wie boterhammen op school of op het werk eet, stopt die best in een brooddoos, en niet in aluminiumfolie, dat uiteindelijk toch meteen afval wordt van zodra je boterhammen op zijn.

Misschien lijken al deze voorbeelden je maar details of kleine bijdragen, maar vele kleintjes maken, zoals bekend, één groot. En zo krijg je al gauw een daling van het afval waarvoor je uiteindelijk een oplossing moet zoeken, via het recyclagepark, of via de vuilniszak...

Maar goed, afval zullen we na die inspanningen om het te vermijden toch wel hebben, en daarom lijkt het bezoek aan het recyclagepark nuttig.
 


<< Terug