Waar ben je naar op zoek?

In de tuin

Je kan heel veel afval vermijden in te tuin. Door je tuin iets anders in te richten, door je gras wat langer te laten groeien of door thuis te composteren. We tonen je hoe!

Natuurlijke tuin

Hoezo afval?

Wanneer ILvA je tuinafval of GFT komt halen, dan kost dat geld, energie en brandstof om van jouw groen materiaal bruikbaar compost te maken. Veel ecologischer en logischer is het dus om dit afval thuis te verwerken. Gratis én met compost als beloning.

Thuiscomposteren

Thuiscomposteren is ecologisch en goedkoop. Het is nog altijd beter wanneer we geen vrachtwagens moeten inzetten om jouw GFT te komen ophalen. Met een compostvat of -bak kan je zelf aan de slag. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Ontdek er alles over op onze pagina rond thuiscomposteren.

Snoeihout vermijden

Een tuin waarin veel moet gewerkt worden, levert ook veel afval op. Eén van de steeds terugkerende karweien is het snoeien van hagen en struiken. Toch kan je ook hier werk en afval voorkomen en kan je het verkregen snoeihout nuttig aanwenden in de tuin.

Wil je graag meer informatie? Ga naar www.vlaco.be of bekijk de brochure.

Grasafval voorkomen

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is het gemaaide gras een bron van ongemak. Nochtans kan je het maaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen.

Gazonaanleg

Grasmaaisel maakt 75% uit van de totale groenresten. Leg niet meer gazon aan dan nodig. Geef je gazon de juiste start en zorg voor een vruchtbare luchtige bodem waar de grasplantjes alle kansen krijgen om een krachtig wortelgestel te ontwikkelen. Werk bij de aanleg 25 tot 35 l compost per m², 10 tot 30 cm diep in.

Compost inwerken bij gazonaanleg = 15 jaar profijt!

Bij de aanleg van gazon verbeter je de bodem best voor meerdere jaren met compost want eens het gazon gezaaid is, kan je geen ingrijpende bodemverbetering meer uitvoeren. Het is dus hét moment.

Gazononderhoud

Gebruik traagwerkende organische meststoffen met een laag stikstofgehalte want stikstof zorgt voor een groeispurt wat weer aanleiding geeft tot meer grasmaaisel.
Strooi 5 l gezeefde compost per m² (laagje van ongeveer 0.5 cm) in het najaar over het gazon.
Maai nooit korter dan 4 cm en maai telkens hooguit 1/3 van de lengte af.

Mulchmaaien

Voortaan geen grasmaaisel meer! Een grasmaaier uitgerust met een mulchsysteem, versnippert de gemaaide grassprietjes en blaast deze opnieuw tussen de grasmat. Het bodemleven verteert het maaisel ter plaatse waardoor

  • de bodemstructuur verbetert
  • het gras gezonder wordt
  • het gras droogtebestendiger wordt
  • het gras geen bijkomende bemesting nodig heeft
  • het gras geen besproeiing nodig heeft in periodes van droogte
  • er minder geverticuteerd moet worden en er minder mos verschijnt (dit is een gevolg van de hogere maaistand en geldt dus ook bij gewoon maaien)

Aandachtspunten bij het mulchmaaien:

  • het gras mag niet te lang zijn
    het gras mag niet te vochtig zijn

Een combimaaier biedt een goed alternatief tijdens het natte seizoen. Met een eenvoudige beweging kan je een opvangbak aanhangen zodat je hem als een klassieke grasmaaier kan gebruiken.


Grasmaaisel composteren

Grasmaaisel verteert snel. Er ontstaat zeer snel warmteontwikkeling, gevolgd door samenklitting en zuurstofgebrek. Zuurtofgebrek leidt tot geurhinder en stilvallen van het composteringsproces. Voorkom problemen door voldoende luchtig structuurmateriaal zoals houtsnippers, takjes, bladeren ... van bij het begin van het proces toe te voegen.

Tuinieren in de stad

Je vindt tegenwoordig natuur en tuinen op de gekste plaatsen in onze steden terug: tegen de gevels van kantoorgebouwen, op daken van appartementen, hangend in potten aan plafonds in restaurants, verticaal tegen de gevel van een huis, op verlaten achteraf-hoekjes. Ook in een stedelijke omgeving kunnen we de kringloop sluiten.

Kippen houden

Kippen brengen kleur, leven en schoonheid in jouw tuin. Daarnaast helpen ze je ook al je keukenafval te verorberen. Je kan aan kippen zo’n 150 g keukenresten per dag kwijt. Ook als tuinhulp kan je ze inzetten; ze kunnen delen van je tuin vrijwaren van slakken en onkruid.

Je eigen moestuin

Kweek zelf je groenten en kweek enkel wat haalbaar is om te verwerken of op te eten. Spreid het zaaien en planten. Wat je samen zaait van één soort, oogst je ook samen. Om overschotten te vermijden, spreid je de zaaimomenten met telkens een week tussen en dan kan je langer genieten van je oogst. Plan op basis van houdbaarheid:

  • één derde groenten die bij rijpheid vrij snel moet geoogst worden (bv. sla, spinazie, sluimerwt, rucola, radijs, komkommer, aardbei, asperge …)
  • één derde groenten die ook enkele dagen / weken na rijpheid nog kunnen geoogst (bv. verse prinsessenboon, kervel, bloemkool, broccoli, peterselie, meloen, rode biet …)
  • één derde bewaargroenten (bv. schorseneer, # koolsoorten, veldsla, prei, winterwortel, aardappel …)

Een natuurlijke tuin

  • Laat dode bladeren liggen of strooi ze op je braakliggende stukken. Zo is je grond gezond en beschermd tegen wind en vorst. Je geeft zo ook voedsel terug aan het belangrijke bodemleven.
  • Maai eens een deel van je gazon niet of slechts een aantal keer per jaar. Zo krijg je een kleurrijk mengsel van bloemen.

Ander tuinontwerp

  • Beperk de oppervlakte aan gazon! Gras veroorzaakt veel afval en biedt weinig meerwaarde aan nuttige insecten en andere dieren. Vorm gedeelten van je gazon om tot border of bloemenperk. Het resultaat is meer kleur en minder werk.
  • Geef de voorkeur aan inheemse bomen en planten.
  • De juiste plant op de juiste plaats
  • Veel afval in de tuin kan je voorkomen door de juiste plantenkeuze te maken. Maak je de verkeerde keuzes, gaan je planten dood, worden ze te groot, overwoekeren ze mekaar. Als je de beplanting vooraf bepaalt, met aandacht voor de omstandigheden in je eigen tuin, zal je niet alleen veel afval, maar ook veel werk voorkomen.
  • Vermijd snoeiafval en kies voor een evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten.

Stel je vraag aan de kringloopkracht

Vond je niet wat je zocht op deze pagina? Je kan onze kringloopkrachten met je specifieke vraag over kringlooptuinieren of composteren.